Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 2. 2014

Co to vlastně je zdravá výživa

Často slyším co to vlastně je ta zdravá výživa.
"Pravidlo „jste tím, co jíte“ naprosto přesně předjímá otázku, na kterou doposud komplexně
nikdo nedokázal odpovědět.
Ta otázka zní velmi jasně: „Co je vlastně ZDRAVÁ VÝŽIVA?!“
Najít průsečík mezi desítkami různých směrů, které jsou vůči sobě navzájem v ostré opozici, by mělo ležet na srdcích výživových poradců, lékařů, ale především každého člověka, kterému záleží na zdraví svém a svých potomků. Obecná definice zdravé a optimální výživy člověka ze strany odborníků dnes neexistuje.
Zjednodušeně řečeno nám doposud odborníci vlastně tvrdili, že zdravá výživa je to, co nám prokazatelně neškodí.
To zní sice logicky, ale tím, že někdo prohlásí nebo prokáže, že něco škodí, ještě neříká, co je naopak prospěšné a za jakých okolností a komu. Naopak výživové směry, které deklarují, čím a jak by se měl člověk stravovat, jsou často neúplné a někdy mohou mít velmi zavádějící tendenci. Laik se pak v přehršle protichůdných informací ztrácí.
Základní a zásadní motivací ke studiu optimální výživy bude pro mnohé jistě fakt, že 80% veškerých civilizačních chorob jako jsou ateroskleróza, diabetes, rakovina, alergie, artritida, a další mají zcela jednoznačnou souvislost s tím, jaké látky lidstvo přijímá prostřednictvím stravy, vody a vzduchu.
To je alarmujícím ukazatelem, který by každého z nás měl přesvědčit o významnosti potřeby změny stravování a obecně vyšší vzdělaností v oblasti toho, co konzumujeme jako základní živiny pro zajištění tělesných a duševních funkcí.

Návod jak asi naložit s jídlem aby to odpovídalo zdravé výživě :)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář