Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 3. 2009

Aminokyseliny

mega-pro-amino.jpgAminokyseliny - vše co o nich potřebujeme vědět

Podrobné vysvětlení co to jsou aminokyseliny a jak je používat. Rady jak se nenechat napálit při nákupu aminokyselin.

 

 

Aminokyseliny jsou stavebními kameny všech proteinů. Protein se skládá z různě pospojovaných aminokyselin, toto spojení nazýváme polypeptickým řetězcem, a může být tvořen stovkami nebo i tisíci aminokyselinami. Molekuly aminokyselin se v prostoru vždy vytváří v rotací, a to levé (L forma) nebo pravé (D forma). Zapamatujte se, že člověk využije pouze L-formu, koupíte-li tedy cokoliv v D-formě, v lepším případě jste zbytečně utratili peníze, v horším si můžete ublížit. Dejte si pozor i na směsi obou forem, špatná forma dokáže totálně zničit účinek L formy, proto,u složitějších produktů, vždy volte výrobek s čistou L-formou. Množství pro člověka udávaných aminokyselin se různí dle zdrojů. Nejčastěji se ovšem uvádí 22 aminokyselin. Z tohoto počtu si naše tělo umí samo vytvořit 13 - to jsou tzv. neesenciální aminokyseliny. Zbylých 9 si samo vytvořit neumí jsou to tzv. esenciální aminokyseliny. Tyto esenciální aminokyseliny musíme přijímat ve stravě (to je důvod proč je většina vegetariánu "poťapaná" - chybí jím látky důležité, mimo jiné, i pro funkci mozku).

Aminokyseliny:
Lysin
Isoleucin
Histidin
Leucin
Arginin
Tyrosin
Tryptofan
Phenylalanin
Kys. Asparágová
Alanin
Threonin
Cystein
Serin
Valin
Kys. Glutamová
Methionin
Prolin
Glycin
Hydroxylysin
Hydroxyprolin
Kys. Aspartamová
Glutamin
Podrobnosti k jednotlivým aminokyselinam najdete v samostatných článcích.

Jako doplněk výživy si můžeme pořídit buď protein, celospektrální aminokyseliny nebo speciální směsi aminokyselin.

Protein - ten použijeme, chceme-li pouze doplnit celkové množství proteinu ve stravě
Aminokyseliny - čisté rozložené proteiny na di- a tri-peptidy, tedy dvojné a trojné vazby. Na zabezpečení dostatku proteinů sice stačí těch 2-3g proteinů na 1kg v pravidelném přisunu, ale tyto čisté aminokyseliny pomáhají udržovat tělo během celého dne v pozitivní dusíkové bilanci = ve stavu růstu. Co je to dusíková bilance ? Je to metoda, kterou vědci měří absorbci aminokyselin do svalů. Při pozitivní dusíkové bilanci (tělo přijímá více dusíku ve stravě, než odchází v moči) dochází k nárůstu svalové hmoty. Pokud, ale vylučujeme více dusíku, než přijmeme, je to jasným signálem negativní dusíkové bilance a v tom okamžiku dochází k rozpadu svalové hmoty. Pravidelný příjem čistých aminokyselin dokáže prakticky ihned ovlivnit dusíkovou bilanci a proto je suplementace aminokyselinami tak důležitá.
I zde si, ale musíte dávat pozor na různé vykuky, kteří prodávají místo aminokyselin pouze tabletovaný protein a to je obrovský rozdíl. Čisté aminokyseliny, hlavně syrovátkové totiž zároveň stimuluji tvorbu růstového hormonu. Proto byste měli kupovat aminokyseliny s nápisem FREE (tj. každá aminokyselina je zvlášť - nejčistší a nejdražší forma) nebo di- a tri-peptidy (dvojné a trojné vazby aminokyselin). Není-li na produktu nic takového jedná se s nejvyšší pravděpodobnosti o obyčejný protein v tabletách = vyhozené peníze.


Speciální směsi aminokyselin - většinou jedna aminokyselina nebo směsi dvou až pěti aminokyselin. Mívají většinou specifické vlastnosti různé dle konkrétních použitých aminokyselin. Známe jsou BCAA, L-glutamin, L-Arginin, L-lysin, L-ornitin a další. I zde pozor na dvě věci, za jedno vždy se musí jednat o L-formu. A teď to nejzávažnější mnoho výrobců poslední dobou pod těmito názvy prodává různé koncentráty, které obsahuji hodně těchto aminokyselin (např. BCAA), ale to NEJSOU tyto aminokyseliny a rozhodně tak nefunguji !!! Aby vám tyto aminokyselinové směsi zabraly musí být FREE to znamená očištěné od jakýchkoliv dalších aminokyselin a rozdělené, jenom potom na ně tělo reaguje tak jak se píše !! Proto vždy hledejte ono slovičko FREE ! Podrobněji se o nich rozepíšu v dalších článcích.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář