Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 3. 2009

At rostou

 

 

Trénink s postupným odporem / fitness a kulturistika

 

Základem jakéhokoliv  typu posilovacího programu je postupně rostoucí odpor. Když trénujete Vaše svaly proti významnému množství odporu, přizpůsobujíc se zvětšování objemu a síly. Jak Vaše svaly sílí, zvyšujete postupně množství váhy, abyste je udrželi v adaptaci, dokud nedosáhnete limit svého svalového rozvoje. Kulturistiku údajně začal Milon Krotónský tím, že každý den zvedal na ramena mladé tele. Jak tele rostlo a přibývalo na váze, zvětšovala se rovněž Milonova síla. Přesně toto děláte v kulturistice, snad s tím rozdílem, že nezvedáte zvířata, nýbrž k vytvoření nezbytného odporu používáte činku, jednoručky a různé typy přístrojů.

 

Princip přetížení - fitness a kulturistika

 

Naše svaly se musí přizpůsobovat typu zátěže, kterému je vystavujeme. Jsou-li Vaše svaly nuceny stahovat se proti velkému množství stresu, mají sklony se zvětšovat a sílit. Bez práce svaly atrofují a zmenšují se. Máte-li motor o výkonu 10 koňských sil a vystavíte jej zatížení 12 koňských sil, shoří. Ale odpovídající sval o 10 koňských silách, vystavený zátěži 12 koňských sil, nakonec zesílí až k výkonnosti 12 koňských sil.

 

Typy svalových vláken - fitness a kulturistika

 

V podstatě existují dva typy svalových vláken: červená (aerobická) jsou vlákna vytrvalostního charakteru, schopná opakovat kontrakce po velmi dlouhou dobu, a vlákna bílá (anaerobická) kterým naopak vytrvalost chybí, ale jsou o 22 % větší než červená a vytvářejí mnohem vyšší silový výkon.

Každý člověk má ve svém těle oba typy svalových vláken, ačkoliv u různých jedinců se jejich počty i poměr typů ohromně liší. Převažující typ vláken z velké míry určuje, jakému typu aktivity je tělo nejlépe uzpůsobeno – stačí pomyslet na rozdíl mezi svalnatým sprinterem a štíhlým maratóncem.

Posilování se oba typy vláken mohou zvětšit (hytrofovat) a zesílit. Zdá se, že špičkový kulturisté potřebují k úspěchu správnou směsici svalových vláken, ale některé typy mají pro budování svalů velké nevýhody. Např. je-li kulturista ektomorf (má příliš mnoho čistých červených svalových vláken), může sice vypadat kvalitně,  ale bude mu chybět objem. Pokud se týče svalů, k samotným vláknům ještě náleží velikost, tvar a objem. Svalové buňky jsou složité a zvětšování objemů zahrnuje věci jako hmotu mitochondrií (velikost vnitřních energetických orgánů buňky), zásoby glykogenu (množství cukerného paliva uvnitř buňky),. dodávku krve do svalů (kapilarizace) a vodu (svaly tvoří ze 75 % voda).

 

Kulturistika pro ženy - fitness a kulturistika

 

Kulturistika je kulturistika, ať ji provozuje muž nebo žena. Muži i ženy mají pro maximální výsledky používat stejné techniky. Přirozeně, že rozdíly mezi mužským a ženským tělem určí, jaké ty výsledky budou. Např. muži mají v průměru 20 % více svalové hmoty než ženy. Stejně velcí muži a ženy mají přibližně stejné množství svalových buněk na spodní části těla, nicméně na trupu a pažích mají muži oproti ženám až dvojnásobek svalových buněk. Muži rovněž produkují okolo stonásobku množství mužských hormonů než ženy. Tyto vysoce anabolické látky umožňují mužům snadněji budovat větší svaly, než je tomu u žen.

Ale i přes tyto rozdíly jsou cviky, série, opakování a tréninkové programy stejně použitelné pro muže i ženy. Pro opravdové pokroky se musíte naučit „trénovat jako kulturista“ bez ohledu na pohlaví.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář