Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 1. 2011

Frank Zane

 

          Frank Zane
 

Velmi známý kulturista, jehož lidé nazývají Mistr Estét, nebo Mistr Proporcí, se narodil 28.června 1942 v Kingstonu v Pensylvánii. Studoval speciální matematickou školu, kde patřil mezi nejlepší žáky.


frank-zane.jpgStudium ho bavilo i z profesního hlediska, chtěl se totiž stát učitelem, což se mu později opravdu splnilo.


V jeho čtrnácti letech se připletl do rvačky, ze které nevyvázl zrovna jako hrdina. Aby se tomu příště vyvaroval, rozhodl se věnovat posilování. Jeho otec z toho nebyl příliš nadšen, ale vzhledem ke  školním úspěchům, synovi nebránil. Až v sedmnácti letech se dalo jeho cvičení říkat systematická příprava. Hlavním cílem však pro Franka bylo stále studium a přijetí na vysokou školu.


Jeho první soutěž skončila fiaskem a až roku 1961 vyhrál regionální soutěž Mr. Keyston.


Začal se účastnit soutěže Muž Měsíce v časopisu Strength&Health, kde po několika pokusech vyhrál.


V té době si uvědomoval, že jeho tělo není typicky svalnaté jako u ostatních kulturistů, a tak začal stavět svou kariéru na štíhlém pasu a estetické postavě.


Po promoci roku 1965 se stal učitelem v Norfolku, Virginii. V té době již patřil do světové špičky v kulturistice.  Vyhrál Mr. Universe IFBB mužů, Mr.America IFBB juniorů.


Roku 1966 se přestěhoval  do Tampa Bay na Floridě,  kde jedna z jeho studentek byla novým učitelem tak zaujatá, že ho seznámila se svou sestrou Christianou Harris, životní láskou Zaneho.
Ve stejném roce získal absolutní vítězství v Mr. Východního pobřeží a Mistrovství Severní Ameriky.


Prohrou se pro něj stal šampionát východní ameriky, na němž ho porazil Rock Stonewall. S ním se znovu utkal na Mr. America, kde ale jak Franka Zaneho, tak i Rocka Stonewalla porazil Mr. Universe NABBA Chester Yorton.


Následující rok se Frank Zane poprvé utkal s tehdejším králem Sergiem Olivou na Mr. Universe IFBB, který očekávaně zvítězil.  Tentou souboj byl však pro Zaneho velkou výzvou a již další rok své snažení zúročil, když získal ceněnou trojkorunu absolutních titulů z Mr. America IFBB, Mr. International IFBB a Mr. Universe IFBB. Spolu s Rockem Stonewallem a Donem Petersem porazil tehdy začínajícího Arnolda Schwarzeneggera. 

frankzane14.jpg
Rok 1967 znamenal úspěch i pro jeho lásku Christianu, která zvítězila v soutěži krásy Miss America. V prosinci tohoto roku se konala svatba. Mladí novomanželé se po pár měsících přestěhovali do Santa Monici v Severní Kalifornii.
O dva roky později tedy roku 1969 Frank zkompletoval své tituly federace IFBB vítězstvím v soutěži Mr. World. Od té doby se začal soustředit na federaci NABBA.


O rok později získal titul na amatérské Mr. Universe NABBA  a ani jeho manželka nezůstala pozadu, vyhrála Mr. Universe Bikini.


Na další rok si Zane připravil cíl, vyhrát profesionální Mr. Universe NABBA. Podařilo se mu zvítězit, absolutní titul už však neobhájil.  Po roce se této soutěže zúčastnil znovu a ani absolutní titul už pro něho nebyl nedosažitelný.
Roku 1972 to bylo naposled, kdy se porovnával s hvězdami jako Schwarzenegger, Oliva nebo Nubret.


Nyní bylo rozdělení na dvě váhové kategorie a právě v té Franka Zaneho zbyl jediný velký konkurent bývalý boxer Franco Columbo. Porazit ho se však Frankovi podařilo jen jednou, v dalších ročnících se držel těsně za Columbou.
Až v letech 1977-1979 dokázal na Mr. Olympia zvítězit, bylo to v době, kdy si dal Franco Columbo pauzu.


Významným rokem se stává rok 1980, který ještě dnes řady lidí řeší. Vítězem Mr. Olympia v tomto ročníku se stal Arnold Schwarzenegger. Tvrdilo se, že měl zvítězit někdo z místa druhého nebo čtvrtého. Frank Zane se musel spokojit s místem třetím.
Po třech letech skončil Frank Zane na Mr. Olympia na čtvrtém místě a pomalu se začalo mluvit o jeho odchodu ze světa kulturistiky.


Tento uznávaný sportovec měl své zvláštní metody tréninku. Například provozoval meditaci a domníval se, že je důležité vnímat spojení těla a duše. Nepatřil mezi borce, jež si ordinovali velké tréninkové dávky.  Naopak se snažil si ubírat nazvedané tuny a hodiny v posilovně.


Po odchodu ze sportovní dráhy založil svůj časopis Building The Body, napsal také mnoho článků o zdravé výživě a vydal několik knih. 
V roce 1988 se s rodinou přestěhoval do San Diega. Stejně jako on ovlivnil svou manželku sportem, i ona ho lecos naučila, především ho přivedla k umění, které od té doby Franka velmi zajímá.

 

V současnosti je Frank Zane stále ve formě, má svoji hudební skupinu a těší se dobrému zdraví.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář