Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 4. 2009

Několik rad pro lidi s nadváhou

Několik rad pro lidi s nadváhou

Lidí, kteří s sebou nesou nějaká ta kila navíc, není zrovna málo. Podle jedné americké studie z roku 1991 je v populaci dospělých 33% obézních lidí. Mnoho z nich se pokouší o cvičení a dietu s rozdílnými výsledky. Pro ně by měl být odpovídající program, který by jejich stav mohl vylepšit. Pro většinu lidí je to vhodný program, ale nejvhodnější bude poradit se nejdřív s lékařem. Nemusí být vhodný pro lidi se srdečními problémy, po infarktu, s rakovinou, s problémy s trávicím ústrojím a artritidou.

Výhody cvičení

Výhody cvičení nespočívají jen v úpravě váhy a zvýšení fyzické zdatnosti. Fyzická aktivita snižuje riziko srdečního onemocnění včetně infarktu, vysokého krevního tlaku a cukrovky. Navíc se u původně obézních lidí zvýší pocit sebevědomí, sníží se hladina stresu a četnost depresí a jiných psychických problémů.

Aby cvičení mělo patřičný efekt, je třeba jej spojit s nízkokalorickou dietou a motivačními technikami, jako je zaznamenávání pokroku. Až úbytek kalorií v důsledku cvičení dosáhne výše srovnatelné s většinou diet, poznáme, že cvičení má efekt.

Před tím, než se definitivně rozhodnete začít cvičit, je třeba, abyste si byli vědomi možných problémů. Typickými problémy jsou nedostatek času a nemožnost přístupu ke sportovnímu vybavení. Máte–li nedostatek motivace či sebevědomí, cvičte s přítelem nebo skupinou pozitivně naladěných lidí. Zaznamenávejte každý pokrok a nestyďte se za něj pochválit. Zaznamenejte také změny zdravotního stavu k lepšímu, jako je třeba lepší dýchání. Je – li vaším problémem nedostatek času, uzavřete sám se sebou dohodu, ve které stanovíte cíle, jichž každý týden dosáhnete. Máte – li problém s přístupem ke sportovnímu vybavení, uvědomte si, že každá intenzivní aktivita, při níž dochází ke spalování kalorií se také „počítá.“ Rychlou chůzi lze provozovat všude. Získal–li jste v minulosti negativní zkušenosti, upřednostněte aktivity s nízkou intenzitou, jako třeba chůzi. Pokuste se odstranit svůj negativní postoj. Získejte podporu od příbuzných a přátel. Obtěžuje –li vás vaše nadváha, uvědomte si, že cvičení se pro vás stane časem snazší.

Upřednostněte aktivity, kde vám nadváha nebude tolik vadit, jako je například cyklistika. Při problémech s rovnováhou bude vhodné plavání jakožto činnost, při němž odpadne manipulace s nářadím. Cítíte–li úzkost, postupujte pomalu a snažte se, aby vás cvičení bavilo. Pro obézní lidi je cvičení často nepohodlné a bolestivé, zvlášť, když postupují na vyšší výkonnostní úroveň. I když provozováním aktivit s vyšší zátěží spálíte více kalorií, necítíte se dobře. Proto je vhodnější zařadit cyklistiku nebo plavání.

Jak cvičit

Za účelem snížení tělesné hmotnosti je nejvhodnější cvičit 7 dní v týdnu, což není snadné. Největším problémem je dostat se tak často do posilovny. Řešením se může stát chůze, což je nejvhodnější prostředek ke snižování hmotnosti. Nejideálnější by byla 60ti minutová denní chůze, ale buďme realističtí. Začněme třeba chůzí o délce 1 minuty mírným tempem.

Postupně se vypracujeme na chůzi o délce trvání 20 min denně a vydržíme tak 2 týdny. Není nutné, aby chůze trvala 20 min nepřetržitě, je možno zařadit přestávky. Na intenzitě nezáleží. Po dvou týdnech zvýšíme dobu chůze na 40 min. Zvýšíme intenzitu a vydržíme s tímto programem další 2 týdny. Po uplynutí této doby zvýšíme tempo a dobu chůze na 60 min. Ptáte se, jak dlouho má tento program trvat? Do konce života, zní odpověď. Pamatujete, že důležitější než tempo chůze je pravidelnost. A také pamatujte, že dobu chůze si můžete libovolně volit. Dále můžeme chůzi doplnit o jinou aktivitu tak, aby výsledný čas dosahoval 60ti minut. Aktivit je celá řada. Kromě chůze i cyklistika, plavání aerobic a kruhový posilovací trénink. Zařadíme například 20 minut chůze a 40 minut plavání.

Je také vhodné zvolit si aktivní životní styl. Zkuste třeba přestat používat výtah a místo toho chodit po schodech. Zdravé stravování je rovněž neocenitelné, ale o tom se dozvíte jinde na těchto internetových stránkách.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář