Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 3. 2009

Životopis

                        Životopis

Arnold Schwarzenegger se narodil 30. července 1947 v Thalu (nedaleko Grazu - Rakousko). Vyrůstal ve druhém poschodí 300 let starého domu č.p. 145 Thal-Linak se svými rodiči Gustavem a Aurelií a svým starším bratrem Meinhardem. Ačkoliv jeho otec pracoval jako policejní důstojník, měli neustálé problémy s penězi a jejich domácnost postrádala jakýkoliv komfort. Neměli elektřinu, ústřední topení, telefon, koberce ani vodovod, takže Arnold s Meinhardem museli nosit vodu z fontány vzdálené 150 m od jejich domu.

Jeho otec byl katolík, amatérský hudebník a nadšený sportovec a snažil se aby jeho synové trávili čas užitečnou činností. Arnold se několik let věnoval fotbalu, ale brzy zjistil, že jeho výkony docházejí jen malého ocenění a začal se rozhlížet po nějakém sportu, který by mu umožnil přímé soupeření "muž proti muži". Přešel tedy k atletice, ale po návštěvě posilovny rázem zjistil, že to je teprve ten pravý sport a začal snít o titulu Mr. Universe.

V roce 1961 se setkal s Kurtem Marnulem, bývalým Mr. Rakousko, který ho začal trénovat. Později Marnul Arnolda požádal, aby cvičil v Atletickém klubu v Grazu a on souhlasil. V roce 1965 se zapsal do rakouské armády, kde sloužil jako tankista (1965-1966). Aby mohl odjet na soutěž ve Stuttgartu, musel Arnold opustit tábor bez povolení. Soutěž vyhrál a získal titul juniorského mistra Evropy. Soupeři mu dali přezdívku "The Oak" (Dub), kterou používá dodnes.

Po návratu ho čekalo sedm dní ve vojenském vězení. Po vypršení trestu armáda pro Arnolda zřídila posilovnu a on se mohl plně soustředit na trénink. Během soutěže ve Stuttgartu se Arnold seznámil s Albertem Busekem, vydavatelem předního kulturistického časopisu, který mu nabídl místo trenéra ve svém fitness studiu v Mnichově. Po návratu z vojny Arnold opustil Thal a nastoupil u Buseka. Začal se připravovat na Mistrovství světa v Londýně a Busek ho ve svých časopisech propagoval. Arnold nakonec získal jen druhé místo, ale zároveň se z něho stal nejznámější mnichovský trenér. Busek mezitím vytvořil pro svého chráněnce mezinárodní kontakty.

Arnoldova popularita rychle rostla a posléze začal trénovat s Frankem Columbem silový trojboj. V roce 1966 vyhrál německé Mistrovství v trojboji. V roce 1967 odjel do Londýna bojovat o titul mistra světa anglického svazu NABBA a cesta byla korunována naprostým triumfem. Následující rok Arnold strávil přípravou na mistrovství světa všech svazů - Mr. Olympia.

Zkontaktoval vydavatele časopisů "Muscle Builder" a "Mr. America" Joe Weidera a ten mu pomohl připravit cestu do Ameriky. Mezitím Arnold startoval v soutěži NABBA Mr. Universe v Londýně, kterou s přehledem vyhrál. V roce 1968 obdržel od Weidera pozvánku do Ameriky, aby se zúčastnil mistrovství světa IFBB a zároveň nabídku zůstat několik měsíců ve Spojených státech a trénovat tam. Arnold byl posedlý svým americkým snem a návrh samozřejmě přijal.

Weider mu po příjezdu poskytnul smlouvu na jeden rok, která Arnoldovi umožnila zůstat v USA. Během tohoto roku zvítězil na Mistrovství světa IFBB v New Yorku i na Mistrovství světa NABBA v Londýně. Jen v soutěži Mr. Olympia se musel sklonit před Sergiem Olivou.

V roce 1970 si zahrál ve svém prvním filmu Herkules v New Yorku (Hercules in New York), v září zvítězil na Mistrovství světa NABBA v Londýně, kde porazil svůj idol Rega Parkse. O den později vyhrál soutěž Mr. World v Columbusu, kde porazil svého soka Sergia Olivu, a v říjnu získal svůj první titul Mr. Olympia. Arnold se snažil zpeněžit své úspěchy a založil zasilatelskou službu se sportovním zbožím a zároveň nabízel i tréninkové kursy.

V roce 1971 Arnold opět zvítězil v soutěži Mr. Olympia. V tomto roce ale také umírá Arnoldův starší bratr Meinhard na následky autonehody. V září 1972 Arnold opět zvítězil na IFBB Mr. Olympia v Essenu a George Butler se rozhodl angažovat Arnolda do hlavní role dokumentu Pumping Iron. V prosinci zemřel na infarkt jeho otec Gustav Schwarzenegger.

V následujícím roce Arnold docházel na kursy angličtiny, nechal se zapsat do večerní školy na California University v LA a získal čtvrtý titul Mr. Olympia. Tento rok měl také premiéru Arnoldův druhý film - krimi Dlouhé loučení (The Long GoodBye).

V říjnu 1974 získal Arnold pátý titul Mr. Olympia a v listopadu 1975 šestý. Ohlásil svůj odchod ze soutěžní kulturistiky. V roce 1976 byl natočen film Zůstaň hladový (Stay Hungry), ve kterém hrál s Jeffem Bridgesem, a za který dostal Zlatý globus jako nejlepší mladý představitel.

V roce 1977 byl dokončen a uveden do kin dokument Pumping Iron a vyšla publikace "Arnold: Výchova kulturisty". Arnold účinkoval v jednom z dílů seriálu Ulice San Franciska. V srpnu navštívil tenisový turnaj Roberta F. Kennedyho blízko New Yorku, kde se setkal s Mariou Owings Shriver a brzy se do sebe zamilovali.

V roce 1979 spolupracoval na knihách "Arnoldovo formování postavy pro ženy" a "Arnoldova kulturistika pro muže", zahrál si ve westernu Kaktusový Jack (The Villian) a v komedii Hledání věcí (Scavenger Hunt). V listopadu úspěšně složil zkoušky z mezinárodního marketingu fitness na universitě ve Wisconsinu a zastával post odborného komentátora na Mr. Olympia. Po krátkém rozhovoru s Frankem Zanem se rozhodl opět začít s tréninkem a obhájit titul Mr. Olympia, který v říjnu 1980 skutečně získal. Účinkoval ve filmu Návrat (The Comeback), který pojednává o jeho tréninku a soutěži Mr. Olympia. Po boku Loni Anderson si zahrál ve filmu Příběh Jayne Mansfieldové (The Jane Mansfield Story).

V roce 1981 vzniklo Arnoldovo první tréninkové video Shape Up With Arnold. V květnu 1982 byl dokončen fantasy příběh režiséra Johna Miliuse Barbar Conan (Conan the Barbarian).

V září 1983 bylo Arnoldovi uděleno americké občanství. Na podzim se začalo natáčet pokračování Conana pod názvem Ničitel Conan (Conan the Destroyer), premiéru mělo v červnu 1984. V březnu tohoto roku začalo natáčení nízkorozpočtového sci-fi snímku neznámého režiséra Jamese Camerona Terminátor (The Terminator). Film byl na podzim slavnostně uveden do kin a dostal se mezi deset nejlepších snímků roku.

V roce 1985 Arnold jako spoluautor vydal knihu "Encyklopedie moderního bodybuildingu". V červenci se natáčelo volné pokračování Conana Rudá Sonja (Red Sonja), ve kterém hrál po boku Brigitte Nielsen, se kterou prožil krátkou milostnou aférku. V srpnu téhož roku oznámili Arnold a Maria Shriver své zasnoubení. V září byl dokončen film Komando (Commando) a Arnold byl zvolen asociací "National Association of Theater Owners" Mezinárodní hvězdou roku.

26. dubna 1986 se Arnold v Massachusetts oženil s Mariou Shriver. V červnu si zahrál ve filmu Špinavá dohoda (Raw Deal). Rozjel své obchody s nemovitostmi. V roce 1987 si zahrál ve filmech Predátor (Predator) a Běžící muž (The Running Man). Za svůj přínos světu filmu získal 1847. hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

V následujícím roce účinkoval v akční krimi Rudé horko (Red Heat) a v komedii Dvojčata (Twins), což byl jeho první film, který ve Spojených státech vydělal víc než 100 milionů dolarů. V lednu roku 1989 zvítězil v anketě časopisu Muscle and Fitness jako nejlepší kulturista všech dob. V tomto roce vznikla Arnoldem sponzorovaná kulturistická soutěž "Arnold Classic" a v prosinci se mu narodila první dcera Katherine Eunice (13.12.1989).

V roce 1990 vyšly o Arnoldovi dvě knihy: George Butler - "Arnold Schwarzenegger: Portrét" a Wendy Leighs - "Arnold: Neautorizovaný životopis". Arnold byl prezidentem USA Georgem Bushem jmenován do funkce prezidenta Rady pro sport a fitness. Natočil sci-fi Total Recall (Total Recall) a komedii Policajt ze školky (Kindergarten Cop), režíroval epizodu Proměna ze série Příběhy ze záhrobí (Tales From The Crypt : The Switch) a podílel se na pořádání olympijských her pro tělesně postižené.

V roce 1991 byla Arnoldovi udělena cena Centra Simona Wiesenthala za jeho podporu při vzniku studie o holocaustu. 23. července 1991 se narodila Christina Maria Aurelia, Arnoldovo a Mariino druhé dítě. Arnold si zahrál ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování (Terminator 2: Judgment Day), který stál téměř 100 milionů dolarů a jako první civilista si za 45 tisíc dolarů koupil vojenský terénní vůz Hummer. V říjnu byla v New Yorku otevřena první restaurace Planet Hollywood (spolumajitelé Sylvester Stallone, Bruce Willis a Demi Moore). V prosinci získal humanitární vyznamenání od "American Sportcasters Association".

V následujícím roce otevřel Arnold v Santa Monice restauraci "Schatzi", byl časopisem Premiere označen za 10. nejvýznamnějšího muže Hollywoodu a režíroval televizní film Vánoce v Connecticutu (Christmas in Connecticut) s K. Kristoffersonem. V dubnu dokončil svůj plán navštívit za svého prezidentování v Radě pro sport a fitness všech 50 států USA a byl odstupujícím Joe Goldem jmenován předsedou World Gym.

V roce 1993 vyšla Arnoldova kniha "Fitness dětí" a Arnold byl jmenován "Mezinárodní hvězdou desetiletí". V červnu byl dokončen film Poslední akční hrdina (Last Action Hero) a 18. září se narodilo Arnoldovo a Mariino třetí dítě - Patrick Arnold.

V roce 1994 se Arnold potřetí sešel s režisérem Jamesem Cameronem a natočili spolu brilantní akční komedii Pravdivé lži (True Lies). Premiéra filmu byla v červenci a US tržby 142 mil. $ jej katapultovali na pozici jednoho z nejúspěšnějších filmů roku. To třetí spolupráce s Ivanem Reitmanem (Dvojčata, Policajt ze školky) nedopadla tak dobře. Druhé setkání Arnolda Schwarzeneggera se svým "dvojčetem" Danny De Vitem diváky příliš nezajímalo, a tak anabáze těhotného Arnolda v komedii Junior (Junior) skončila finančním fiaskem. Navzdory tomu Arnold zvěčnil své dlaně a chodidla do chodníku u Mannova Čínského divadla a vystoupil v cameo roli ve filmu svého starého přítele Franka Columbu Berettův ostrov (Berreta's Island).

Po propadu Juniora se Arnold Schwarzenegger v roce 1996 rozhodl vrátit ke svým kořenům drsným akčním filmem Likvidátor (Eraser). Film sice není úplně špatný, nicméně očekávání diváků naplnil pouze zčásti. Téhož roku účinkuje i ve vánoční komedii Rolničky, kam se podíváš (Jingle All the Way).

V březnu 1997 získal zlatou medaili IFBB za organizování fitness víkendů v Columbusu, označení Nejvýznamnější kulturista 20.století a ocenění Humanista roku od "National Association of Theater Owners". V červnu byl uveden film Batman a Robin (Batman & Robin), ve kterém Arnold hraje padoucha, ďábelského Mr. Freeze. V tomto roce také přijal hlavní cenu Centra Simona Wiesenthala. Narodilo se mu čtvrté dítě - Christopher Sergant (27. září). V létě 1997 podstoupil operaci vadné srdeční chlopně. Zákrok neměl žádné komplikace a Arnold se rychle zotavil.

V roce 1998 měl Arnold tu čest slavnostně otevřít "Stadion Arnolda Schwarzeneggera" v Grazu. Je to působivé místo a hold Arnoldovi a celé jeho práci. V tomto roce zemřela na infarkt Arnoldova matka Aurelia.

V roce 1999 se Arnold po dvou letech vrátil na filmové plátno v satanském hororu Konec světa (End of Days). Po nepříliš dobrém přijetí tohoto snímku natočil v roce 2000 akční sci-fi 6. den (The 6th Day) s nanejvýš aktuálním tématem - klonování lidí.

Že se Arnold umí trefit do aktuálních témat prokázal i o rok později. V roce 2001 natočil akční thriller Protiúder (Collateral Damage). Arnold zde hraje losangeleského hasiče, jemuž teroristé při bombovém útoku na kolumbijské velvyslanectví zabijí ženu a syna. Premiéra filmu byla po událostech z 11. září 2001 odložena, film byl přestříhán, a do kin se dostal až v únoru 2002.

Rok 2003 byl pro Arnolda Schwarzeneggera mimořádně úspěšný. Pod vedením režiséra Jonathana Mostowa (Ponorka U-571) se nejprve ve filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů (Terminator 3: Rise of the Machines) vrátil ke své nejslavnější roli zabijáckého cyborga a po jeho nebývale kladném přijetí ze strany kritiky i filmových diváků se rozhodl čelit své největší výzvě - aktivně vstoupit do politiky. Volba kalifornského guvernéra se konala 9. října 2003 a Arnold Schwarzenegger s 2 520 911 hlasy suveréně zvítězil.

Po svém zvolení se rozhodl skončit s filmovou kariérou. Terminátor 3 se tak stává labutí písní jeho herecké dráhy. Diváci jej však mohou ještě vidět v cameo výstupech ve filmech Vítejte v džungli (The Rundown) a remaku Cesty kolem světa za 80 dní (Around the World in 80 Days).

Až čas ukáže, zda v politice Arnold Schwarzenegger obstojí stejně dobře jako v jiných oborech. K dosažení mety nejvyšší mu však v cestě stojí zdánlivě nepřekonatelná překážka - prezidentem USA se může stát pouze americký občan, který se na území Spojených států narodil. Toto pravidlo pochází z doby vzniku americké ústavy a dnes je již samozřejmě značně diskriminační. Arnolde, je nejvyšší čas to změnit ...

 

Náhledy fotografií ze složky Arnold

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář